Sürdürülebilir Yaşam | 10 Öneri

  Sürdürülebilir yaşam ve sürdürülebilir yaşamak artık hayatlarımızda benimsememiz gereken en önemli gereksinimler durumunda. Plastik atıklar ve mikro plastikler canlıların yaşamını olumsuz etkilemekte. Bulunduğumuz dönemde maalesef ki pek çok ürünü plastik paketsiz alamamaktayız. Fakat yine de bunu değiştirmek elimizde. Bugün sizlerle plastiksiz bir yaşama geçiş için 10 öneriden bahsedeceğim.

1| Kendi Sütümüzü Yapmak

 İnek ve keçi gibi hayvanlardan elde ettiğimiz sütler gezegenimize karbon salınımı olarak geri dönmekte. Sadece bu da değil, bir hayvandan süt alabilmemiz için o hayvanın hamile kalması gerekmekte. Peki bu canlılar hamile kaldıktan sonra yavrularına ne oluyor? Maalesef ki annelerinden ayırıyorlar. Bunu yapmaya hakkımız var mı? Hakkımız olmadığını düşünüyorsanız sizleri bitkisel sütlere yöneltmek isterim. Badem, pirinç, yulaf ve kenevir tohumu gibi pek çok üründen süt elde etmek mümkün. 'Bunları neden kutulu almayalım?' derseniz, üretilen sütlerin paketleri sürdürülebilir malzemelerden oluşmadığından dolayı evde yapmak hem ekonomik hem de sürdürülebilir derim.

2| Tekrar Kullanılabilir Makyaj Pedleri Kullanmak

 1 kg pamuk üretimi yapabilmek için 20.000 litre su kullanılmaktadır. Su yaşamımız için çok değerli bir kaynaktır. Bundan dolayı tekrar kullanılabilir makyaj pamuğu/pedi kullanmamız tonlarca litre suyu kurtarabileceğimiz anlamına gelmektedir. Küçük bir adımmış gibi görünse de bir kişinin bile eski alışkanlığından vazgeçmesi daha sürdürülebilir bir yaşam demektir.

3| Alışveriş Çantası Kullanmak

 Hepimiz artık alışveriş çantası kullanmanın önemini biliyoruz. Fakat yine de bir kez daha üzerinden geçelim. Alışveriş yaptığımızda aldığımız her bir plastik poşet doğaya düşman bir atık olarak geri dönmekte. Pek çoğu da geri dönüştürülemeyen bu plastik atıklar denizlerimizi, canlıları ve doğayı kirletmektedir. Balıkların içinden mikro plastik çıkmakta hatta hamile bir annenin fetüsünde de bu plastiklere rastlandı. Bu durum plastiğin ne kadar korkunç bir durum olduğunu sizlere anlatmaya yetmiştir diye umuyorum. Bu yüzden mutlaka dışarıya çıktığımız her zaman yanımızda bir bez çanta bulunduralım ve plastik poşetleri kullanmayı reddedelim.

4| Saklama Kutusu Taşımak

 Diyelim ki dışarıya yemeğe çıktık ve artan yemeklerimizi paketletip eve götürmek istiyoruz. Dükkanın bu durumda kullanacağı saklama kapları büyük ihtimalle plastik olacaktır. Peki yanımızda kendi saklama kaplarımızı götürsek? Doğaya atılması muhtemel plastik atıkları azaltabiliriz. Bir diğer yandan ya yanımızda yemeklerimizi taşıyabilir hatta alışveriş yaparken bile bu kutuları kullanabiliriz.

5| Metal/Cam Pipet Kullanmak

 Plastik pipetler en tehlikeli plastiklerden bir başkası. Günde milyonlarca plastik pipet kullanılmakta ve yine bu plastikler doğaya kirletici olarak dönmekte. Hepimiz pipetler yüzünden yaşam mücadelesi veren canlıların halini görmüşüzdür. Eğer görmediyseniz bakmanızı tavsiye ederim. Plastik pipetlerden bugün vazgeçmek hepimizin sağlığı ve yaşamın sürdürülebilirliği için gereklidir.

6| Yıkanabilir Maske Kullanmak

 Kullan-at maskelerin doğamızı ne kadar kirlettiğini biraz düşününce bile farkına varabilmekteyizdir. Bu çöplüğün oluşmasını engellemek için yıkanabilir maskeler kullanabiliriz. Pek çok mağazadan satışına ulaşabileceğimiz maskeleri evde artık kumaşlarımızla kendimiz de dikebiliriz.

7| Kompost Yapmak

 Organik atıklarımızı çöplüğe göndermek doğaya karşı yapılan bir saygısızlıktır. Neden böyle düşünüyorum? Çünkü organik maddece zengin ve toprağı zenginleştirecek bu maddelerin çöplüklere gitmesi demek büyük bir kayıp anlamına geliyor. Evimizin içinde veya bahçemiz varsa bahçede bir kompost kutusu yapmak oldukça kolay ve pek çok yöntemi bulunmakta. 30 ile 60 gün içerisinde elde ettiğimiz kompost materyali, bitkilerimizin güçlenmesine olanak sağlamaktadır. İnternet üzerinden nasıl yapacağınıza dair pek çok bilgiye ulaşmanız mümkün.

8| Atıkları Ayrıştırıp Atmak

 Atıklarımızı ayrıştırmak, çöplerimizi toplayan ve bazılarını ayrıştıramayan çalışanlar için bir kolaylık oluşturmaktadır. Sadece iş gücünün yanı sıra düzgünce ayrıştırılan materyaller ekonomiye ve ekolojiye büyük katkılar sağlamaktadır. Evimize 3 tane kutu alıp ayrıştırmak ise çok mu zor bir iş? Pek de zor olduğunu düşünmüyorum. Her gün bir kişi bile bu alışkanlığı kazanırsa çok güzel sonuçlar alacağımıza eminim. Hatta bazı belediyeler kapınıza kadar gelip sizden dönüştürülebilir atıklarınızı alabilmekte. Bu bilgi için belediyelerin sitelerine bakmanızı öneririm.

9| İkinci El Alışveriş Yapmak

 Son zamanlarda ikici el alışveriş yapmak bir moda olmuş durumda. İyi ki de moda oldu! Çünkü bir diğer yandan hızlı moda dediğimiz 'fast fashion' akımı doğamızda büyük sorunların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Pek çoğumuzun bildiği büyük markalar 4 sezon anlayışımızın da dışına çıkmış 6 sezon üretim yapmaya başlamıştır. Sonuçların bu kadar ağır olduğu iklim krizine bir de biz sebep olmak yerine ikinci el kıyafetler almak ve kullanmış olduğumuz kıyafetleri giysi dönüşüm kutularına bağışlayabiliriz. Tabi bir de tarzımızı oluşturmamız ve bir daha kullanmayacağımız ürünleri almaktan vazgeçmemiz de bilinçli alışveriş yapmamızı sağlayacaktır.

10| Bilinçlenmek  

 Kendimizi ve çevremizdekileri bilinçlendirmek de oldukça önemli bir konu. Belgesel izlemek, sıfır atık ve ekolojik dönüşüm gibi instagram sayfalarını takip etmek, sürdürülebilirlikle ilgili youtube videolarına göz atmak gibi yapabileceğimiz pek çok şey var bilinçlenmek hakkında. 

Yorumlar

  1. yapabileceklerimizi anlayabilmek ve bilinclenmek adina cok guzel bir yazi olmus. tesekkur ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilginiz ve güzel mesajınız için de ben teşekkür ediyorum :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar